nke logo white

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Az Apertus Nonprofit Kft. célja, hogy közszolgálati alapon, nyereségérdekeltség nélkül, magas szakmai színvonalon támogassa a közszolgálati továbbképzési rendszer – elsősorban informatikai – fejlesztését és működtetését, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közszolgálati továbbképzéseinek megszervezését és fejlesztését.

Ugrás

E-book


A digitális tankönyvek, vagy más néven e-bookok vagy e-könyvek az e-learning legegyszerűbb eszközei. Olyan, nem interaktív szöveges elektronikus tananyagok, melyek egyszerre informatívak, könnyen kezelhetőek, és vizuális elemeket nem, vagy csak csekély mennyiségben tartalmaznak.

Elsősorban az önálló tanulást támogatják. Információt hordoznak, céljuk az ismeret átadása. Ez az e-tananyagtípus hasonlítható leginkább a klasszikus papír alapú tankönyvhöz. Ennek a tanulási formának előnye egyrészt, hogy kevés eszközt igényel, másrészt, hogy alkalmas arra, hogy szinte bárhol, bármikor használható, könnyen és olcsón frissíthető, terjeszthető. Olyan oktatási modellekhez célszerű ezt a formát választani, ahol az információk rendszerezettségén, pontosságán, lineáris átadásán van a hangsúly.

Jellemzően kiadványszerű a megjelenése. Alapját jól strukturált, rövid szöveges blokkok adják. Képesek a szöveget a kimeneti eszközhöz igazítani, képeket megjeleníteni és esetenként rövid hangos elemeket lejátszani.

Az e-könyvek számítógépen, tableten vagy e-könyv olvasón hozzáférhetők, igény esetén részben vagy egészben kinyomtathatók. Internet kapcsolat segítségével lehet letölteni az eszközökre, és a letöltés után internet kapcsolat nélkül is olvashatók. Az e-könyvek a klasszikus tankönyvek, jegyzetek mintájára készülnek: a szerző megírja a kéziratot, amit azután betördelnek (hasonlóan egy könyvhöz), majd abból készül el a digitális kiadvány pdf vagy epub technikai formátumban. Az e-könyvhöz hozzátartoznak a metadatok, mint például a szerző neve, a kiadás éve, a kézirat lezárásának dátuma. Ezek segítenek abban, hogy könnyebben találhassuk meg a keresett e-könyvet, illetve biztosítják akár azt is, hogy egy adott adatbázisból le tudjuk szűrni, hogy melyik szerző könyvei érdekelnek minket.

Az e-könyv mennyisége karakterekben vagy ívekben határozható meg. Az alapvetően szöveges tartalomra épülő tananyagok esetében a szöveg mennyisége alapján célszerű meghatározni a tananyag mennyiségét. Egy szerzői ív mennyiségű szöveg értő olvasásához egy felnőttnek átlagosan 60-80 percre van szüksége. Tanulói oldalról nézve tapasztalataink szerint átlagosan egy ilyen tananyag elsajátításhoz körülbelül négyszer annyi időre van szükség, mint az elolvasásához (ez természetesen egyénenként eltérő idő ráfordítást igényelhet). Az e-könyv használata közvetlen oktatói munkát nem igényel.