nke logo white

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Az Apertus Nonprofit Kft. célja, hogy közszolgálati alapon, nyereségérdekeltség nélkül, magas szakmai színvonalon támogassa a közszolgálati továbbképzési rendszer – elsősorban informatikai – fejlesztését és működtetését, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közszolgálati továbbképzéseinek megszervezését és fejlesztését.

Ugrás

Videóprezentációs e-tananyag


A videóprezentációs e-tananyag olyan, az oktatót és az előadáshoz tartozó prezentációt együttesen rögzítő videót biztosító tananyagformátum, amely videóstúdióban vagy oktatóteremben rögzített előadás felhasználásával, professzionális utómukával - vágás, feliratozás stb. - áll össze.

A módszer lényege, hogy a tanuló ugyanabban a tanulási élményben részesüljön, mint a személyes oktatás során: az előadót hallgatja, miközben látja annak prezentációját, az előadás közben kérdésekre válaszol, és a végén utána olvas a témának a szöveges forrásokban. Mindezt online videók által nyújtott technológiai lehetőségek támogatják. A videóprezentációs e-tananyag főként ismeretátadási célokra alkalmas formátum. A képzési forma az alapfokú e-tananyag formátummal szemben a tanulók többsége számára könnyebb és gyorsabb információfeldolgozást tesz lehetővé, és az előadó megjelenítésével személyesebb tanulási élményt ad.

Ez az e-tananyag típus az előadóról készített videófelvételből, a hozzá illesztett prezentációból és egyéb kiegészítő elemekből, például a videót megállító ellenőrző kérdésekből, a fogalomtárból, a kiegészítő szöveges anyagokból áll, melyet az előre megtervezett részletes forgatókönyv alapján készítenek el. Lejátszásának, használatának nincs speciális szoftver igénye. Számítógépre, tabletre és az online tartalom megjelenítésére, illetve videólejátszára alkalmas böngészőre, internetkapcsolatra, hangszóróra és van szükség hozzá. Az összes komponens (videó, hang, videó felirata stb.) külön-külön is letölthető, így offline is megtekinthető.

Fejlesztése során - mint szinte minden esetben, itt is - forgatókönyvben rögzítjük a koncepcióhoz illeszkedő tartalmakat és az azok formai kivitelezéséhez szükséges technológiai lépéseket. A következő lépés a videóprezentációs tartalom teljes körű rögzítése, amely az alábbi komponenseket foglalja magában (a kész forgatókönyv alapján):

  • Előadók módszertani felkészítése: ennek során tanácsadás nyújtása az előadóknak a stúdiófelvétel körülményeire való felkészüléshez, amely a gyakorlott oktatók számára is hasznosnak bizonyul.
  • Videók rögzítése stúdióban (és igény szerint külső helyszínen)
  • Rögzített felvételek utógondozása: a nyers videó tartalmak szerkesztése, tisztítása és formázása révén kiváló stúdióminőségű tartalom előállítása.
  • Videóprezentáció szerkesztése: ennek során az előbbiek eredményeként előálló videó felvétel egybeszerkesztése a prezentációval, és egyéb kiegészítő interaktív és multimédia elemekkel.

A videóprezentációs tananyag mennyisége a felvett előadás hossza alapján határozható meg. A tanulói munkaterhelés igénye - melyben az ismeretek feldolgozása, az új fogalmak, szemléltető elemek értelmezése, valamint az ismeretek memorizálásához szükséges ismétlések is benne vannak - a tananyag mennyiségnek körülbelül négyszereseként határozható meg. A videóprezentációs tananyaggal történő tanulás közvetlen oktatói munkát nem igényel.